Ägg bakom mindre salmonellautbrott

Pressmeddelande 2017-09-12

Ett mindre salmonellautbrott i södra länet i slutet av augusti kopplas till ägg som använts i ett restaurangkök.

Totalt handlar det om fyra personer som insjuknat i salmonella efter att ha ätit på samma restaurang. Det har kunnat klarläggas att smittkällan har varit bearnaisesås gjord på ägg. Och just den typ av salmonella det handlar om i de här fallen kan återfinnas i ägg.

Sverige har sedan en följd av år en välfungerande kontroll för att kunna erbjuda salmonellafria ägg. Det finns därför misstankar att de ägg som orsakat det aktuella utbrottet haft ett annat ursprung än Sverige.

- Vill man minska risken för att drabbas av salmonella är det viktigt att äta svenska kontrollerade ägg istället för att nappa på erbjudande om ägg av okänt ursprung, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Claes Söderström som tillsammans med livsmedelsinspektörer i berörd kommun utrett fallet.

Under de senaste månaderna har det också på andra platser i södra Sverige konstaterats kopplingar mellan insjuknande i salmonella och utländska ägg.

Mer information

Claes Söderström, stf smittskyddsläkare
0480-842 15