Våra priser för tandvård

Här får du veta vad tandvård kostar hos Folktandvården i Kalmar län.

Be om kostnadsförslag

Du har rätt att innan en behandling få ett kostnadsförslag av tandläkaren eller tandhygienisten för att se vad din behandling ungefär kommer att kosta.

Tandläkaren med medarbetare, tandhygienister och tandsköterskor, ska också upplysa dig om vilka behandlingsmetoder som finns och hur du på bästa sätt vårdar och behåller din tandhälsa.

Priser för allmän- och specialisttandvård

Inom Folktandvården i Kalmar län finns en fast prislista för tandvård som gäller på alla folktandvårdskliniker i hela länet. På specialisttandvården gäller andra priser när en specialisttandläkare utför behandlingen.

Prislista över de vanligaste behandlingarna

Hela prislistan

Fri tandvård till 21 år

Barn och ungdomar har fri tandvård till och med det år de fyller 21 år.

Tandvårdsstöd

Allmänna tandvårdsstödet innebär att alla i åldern 22-29 år kan få stöd för sin tandvård. Dels genom ett allmänt tandvårdsbidrag och dels genom en tandvårdsersättning, som skyddar dig mot höga kostnader.

Det allmänna tandvårsskyddet är inte ett bidrag du får i handen, utan ett tillgodohavande hos Försäkringskassan som du kan använda till att betala för din tandvård. Tandvårdsbidraget är 150 kr eller 300 kr per år. Du kan spara ditt tandvårdsbidrag i max två år. Bidraget varierar beroende på din ålder:

  • Är du 22- 29 år blir bidraget 300 kr per år - 600 kr under två år.
  • Är du 30-74 år blir bidraget 150 kr per år - 300 kr under två år.
  • Är du 75 år och äldre blir bidraget 300 kr per år - 600 kr under två år.

Tandvårdsersättning - skydd mot höga kostnader
Staten har fastställt en referensprislista med aktuella riktpriser, men priset du betalar kan avvika från denna. För tandvård upp till 3 000 kr enligt referensprislistan betalar vuxna patienter fullt pris. Det allmänna tandvårdsbidraget kan dock användas som delbetalning.

  • För kostnader på 3 001-15 000 kronor får du 50 % genom tandvårdsersättningen.
  • Kostnader överstigande 15 000 kronor ersätts till 85 %.

Mer om tandvårdsbidraget och tandvårdsskyddet (nytt fönster, Försäkringskassan)

Garantier

Hos oss får du garanti på flera behandlingar. Garantierna gäller på alla Folktandvårdens kliniker i Kalmar län. I nedan dokument följer en översikt över behandlingar och tider för garantierna. För detaljerad information är du välkommen att prata med din behandlare på den klinik där du är kund.

Garantier hos Folktandvården i Kalmar län

Fräscha kyssar med Frisktandvård

Med Frisktandvård får du regelbunden tandvård till fast pris. Genom att du skriver ett avtal med oss betalar du en fast avgift i månaden och får bättre koll på plånboken och drabbas inte av oväntade tandvårdskostnader.

Mer om Frisktandvård-fast pris på tandvård